söndag 7 december 2008

2:a advent

Idag har jag haft en stor del av släkten över på glöggkalas. Bjöd inte bara på glögg. Det blev knäck, peppisar, saffransbröd, kolakakor, minidammsugare osv. Tror ingen gick härifrån och var hungrig. Nästan alla kunde komma och det var så trevligt att ha hela lägenheten full av härliga människor.

Sitter och tar igen mig i soffan. Har precis hällt upp en sista kopp glögg och äter en saftig bit saffransbulle. Samtidigt gråter barnen hos grannen och jag kan som vanligt inte låta bli och undra. Hur är det där inne egentligen. Hur mår dom? Två nätter i rad har jag hört bråk därinne. Natten till idag vakna jag halv tre av gräl som sluta med att någon rusa ut ur lägenheten och smällde upp dörren mot min dörr. Sen ner för trapporna och ut. Sen tystnad. Tillslut somnade jag om.

Jag vet faktiskt inte vad jag ska göra. Hur mycket ska man lägga sig i? Ska jag fortsätta och lägga kudden på huvudet och lotsas (stavas det så?) som att jag är helt döv.
Det är ju snart jul. Tänk alla barn som far illa så här års. Usch. Å tänk vad bra jag har det. Har verkligen haft en riktigt bra uppväxt. Inga tragiska jular här inte.

Nån som kan ge mig ett tips? Vända ryggen till eller lägga mig i? Och hur gör man isåfall, om jag ska lägga mig i?

12 kommentarer:

Sabinas mamma igen sa...

Avlastning heter det.

Sabinas mamma sa...

Ciccigumman
Det stavas låtsas. Men ditt ser mkt gulligare ut.

Ang att lägga sig i. Jag tycker man ska göra det om man uppenbart hör att ngn slår ngn. Oavsett det är ett barn eller en vuxen som blir slagen. Annars kan det vara lite knepigt.

Man kan ju (om tillfälle ges)fråga om de behöver hjälp med ngt för du hör att barnet är lesset på nätterna? Kanske avlassning, att få sova en natt?
Men jag vet inte. Ett lesset barn på nätterna kan bero på många saker. Om frågan är ju hur involverad man vill bli???

Men om det är ngn som slår - ja anmäl direkt. Man kan få vara anonym.

Sabina sa...

Ja å jag håller med mamsen.

Skönt att höra att du hade en riktigt trevlig advent=) Klart alla blev härlig mätta av alla dina gosaker=)

Ha en bra arbetsvecka darling.

Kramkramkram

Lova.. sa...

Jag tycker absolut att du ska anmäla det så att en socialarbetare kan kolla upp det men var anonym för annars kan du bli inblandad i massor med tokigheter!

Kram!

Anonymous sa...

Hej tjejen!
Kul att läsa att du hade en trevlig advent o duktig på att baka är du oxå! Mamma kom förbi mig med lussebullar igår så vi skulle ha till lucia åtminstone.. Kom på att vi inte ens har smakat på glögg ännu o jag som brukar vara en riktig glöggslukare, men det kankse mest beror på att vi inte varit i form på sistone(en av tjejerna var magsjuk förra veckan).
Usch, vad jobbigt det måste vara att höra grannar som bråkar och mest trist när det är barn inblandade. Svårt om man skall lägga sig i eller inte, särskilt om ni kanske inte känner varandra så väl.
Snart är arbetsdagen över, mörkt o trist ute och sedan måste jag förbi stallet och släppa in hästarna innan jag får åka hem.
Ha det gott, Kramen Marie

Anonymous sa...

Ja, du gumman!! det är förfärligt med folk som bråkar, jag tror att när du stöter på någon i denna familj, så vet du vad du vill göra. bara låt det ske automatiskt.... du är ju klok.... härligt med en sån fikafest till advent!!!!
Ha en fin vecka!!! Kram kram Petra

Det Mörka Hotet sa...

Bra att du bryr dig - det är alltför många vuxna som blundar när andras barn mår dåligt!

Tja, du kan väl kolla om barnen är tonåringar - då brukar det kunna gå hett till.

Men, om det fortsätter tycker jag du kan ta och prata med Socialförvaltningen på din ort och helt anonymt tala om vad du upplevt.
Tips: kom bara ihåg att vara anonym när du ringer - man kan göra så att ens telefonnummer inte syns när man ringer - ifall du inte vill synas med ditt namn.
Dessutom tycker jag att du skall skriva upp i din almanacka/kalender om och när du ringer till de sociala myndigheterna - bra att ha för senare tillfälle.

Ett viktigt blogginlägg, tack!

Annika sa...

Det är med en stor Ära som jag tilldelar dig Nobelpriset 2008 inom ämnet Mammakunskap!

Du är unik!

På bloggen kan Du läsa mer om det ärofyllda priset!

Kramis

CiCCi sa...

Cisse: Tyckte väl att det såg fel ut, men kom inte på hur det skulle vara. Tack, nu vet jag och kommer förhoppningsvis inte glömma. Nej slåss tror jag inte att dom gör. Har bara hört föräldrarna höja rösten mot varann och dom verkar så rara mot sina barn när man ser dom. E var också ett ganska lesset barn när han var liten och grät mycket på nätterna så jag borde inte vara orolig. Och nä, egentligen vill jag inte bli involverad, men jag fortsätter att hålla koll tror jag.

Sabina: Ja, din mamma är klok. Mycket klok. Men det blev mycket kvar så jag undrar. Ha en bra vecka du med. Inte mycket kvar nu. Kramkalas!

Lova: Jag ska absolut fundera på det iaf. Visste inte att man kunde anmäla anonymt. Men jag hoppas att jag slipper. Kram

Marie: Vilken bra mamma du har som tänker på er så ni har nåt att fika med på lördag morgon. Usch för magsjuka. Fattar inte varför det måste komma nu i juletider. Håller tummarna att vi slipper i år och att ni håller er friska nu. Hälsa familjen och må så gott. Kramis

DMH: Just det, okänt nummer är bra och ställa in ifall jag ringer. Nu har det varit lugnt sen i söndags så jag hoppas jag slipper. Men tack för tipset. Ja det är verkligen viktigt att tänka på andra som inte har det lika bra. Speciellt nu.

Annika: Åååå vad spännande. Nobelpriset! Måste genast kasta mig in och läsa. Tack

Jill sa...

Sabinas mammas ide är bra tycker jag. Inte lätt sådant där.

Låter annars msysigt med glöggkalas. =) kram

Jenny sa...

Åh va jobbigt, jag hade också en sån granne förut, det är fruktansvärt, inte lätt att veta vad man ska göra :-(

CiCCi sa...

Jill: Ja, jag tror att jag ligge rlite lågt. Behöver ju inte ringa på och fråga hur det går för dom, men springer jag på dom i trappen kanske det kommer av sig självt. Det var väldigt trevligt, lovar!
Kram

Jenny: Nej det är det verkligen inte. Är mycket avundsjuk på er som har hus att bo i. Vill också.