söndag 3 juni 2012

Min lista

Tänkte göra en lite lista på musik jag gillar/gillat och som betytt något. Vi börjar med lite musik från tonåren. Var helt såld på Reagge ett tag och Bob Marley spelades flitigt. Den här låten Three little birds stämmer bra in på mitt ordspråk: Det ordnar sig. För av någon anledning ordnar det sig tillslut och jag borde verkligen sluta oroa mig.Sen har vi denna låt. De sista ljuva åren med Lasse Stefanz. Jag gillar inte ens dansbandsmusik egentligen, men den här påminner mig om när morfar sjöng den för mormor när dom firade 60 årig bröllopsdag för två år sen. Jag visste inte ens att morfar kunde sjunga, men oj vad han kunde. Inte ett öga var torrt.
Och när vi ändå tänker på morfar så är det här låten jag spelar när jag tänker på honom. Min fina morfar. Tänk att dom båda fyller 83 år i år. Så lycklig att dom fortfarande finns i livet.Men nu lämnar vi dansbandsträsket och går till lite mer techno. Den är låten stog högt upp på listan när jag var typ 25 (inte så länge sen alltså ;-) ) . Minns sommaren med mitt ex när vi var i Falkenberg hos vänner. Det här var exet och hans vän Ns bästa låt och den önskades på ett mycket litet ställe vi besökte en av kvällarna. Det dracks nån äcklig drink med mjölk och Winecoolers. Sistnämnda var hiskeligt sliskigt och det märktes knappt att man drack alkohol...förrän man såg i kors. Kan ha varit den först alkoläsken? Das Boat - U96, poppigt va!Min allra första konsert jag var på blev jag bjuden av min syster. Jag minns inte exakt när det var, men skivan Rythm Nation med Janet Jackson släptes 89 så det var nångång då. Kommer ihåg hur mäktigt det var när konserten drog igång på Globen. Sen var det gåshud i typ en timme. Helt outstanding.
Hådrock kanske inte är min starkaste sida och jag vet inte om man kan kalla det hårdrock, men Europe är ändå  ett av dom band som jag både har gamla och nya minnen från. Som när syrran fick  Lp skivan Final Countdown och det var det största som hänt svensk musik sen Abba och som för två somrar sen när jag var på Grönan med älskade J, vänner och tillochmed fick bjuda med mig mamma på konsert. Vilket jädra drag det var. Mamma blev kallade Maud Olofsson och folk gick på det. Ja, dom är nog ganska lika och det var ju i valtider så det är ju inget konstigt att en politiker vill visa sig bland "vanligt" folk. Tänkte jag skulle ta en av dom nya låtarna, men Carrie är ändå den bästa, så den får det bli.En låt som jag förknippar min älskade Jörgen med är Your Song, från filmen Moulin Rouge. Kanske trodde ni att jag skulle skriva You never walk alone med Gerry and the pacemakers eftersom han älskar Liverpool nästan lika mycket som mig och sin dotter, men icke. Nej den här låten spelade han för mig för ganska länge sen. Kan ha varit en av dom första gångerna han bjöd mig på middag. Sen när vi tog en paus för ett år sen spelade jag den här ofta och grät floder och saknade mannen i mitt liv.
Och nu är det här vår sång.Gymnasietiden var en tid med full fart. Gick i världens bästa klass i Malung på Västerdalarnas gymnasieskola. Läste på turist och hotelllinjen och vi var två klasser med elever från hela Sverige. Först ville man bara hem och ångrade att man ens tänkt tanken att flytta 45 mil hemifrån när man var 16 år. Helt galet ju. Men det ändrade sig ganska snabbt. Det är i gymnasiet man träffar dom där vännerna som finns för alltid sägs det och det stämmer. Ett band som spelade på dom lokala pubarna var Partypolarna och var det fest kom det alltid fram en gitarr. Partypolarna har nu blivit ett riktigt afterski band och just nu kan man se dom på Tyrol på Grönan.
En låt som vi spelade ofta var Efterfest med Gaston. Å vilka minnen...Eftersom jag inte gick i gymnasiet på hemmaplan blev det en hel del resor med tåg fram och tillbaka mellan Malung och mamma och pappa. Och då fanns ju inte ipads och iphones och mp3 spelare utan det var en liten bärbar cdspelare som underhöll under dom timmar det tog att åka. Det blev mycket Marie Fredriksson och Mauro Scocco bl a. Och vad väljer man av dessa två, det var ju jättesvårt. Men jag väljer Marie Fredriksson - Så länge det lyser mittemot. Minns min egna lägenhet ovanför konditoriet när jag hör den låten. Där hände många roliga saker, men jag behåller det för mig själv...Det är dags att avsluta den här listan.
Min stora idol av alla stora artister är ändå Eric Gadd. Den som känner mig väl vet att det är han som är kungen i min cd samling. Är det någons skivor jag bara måste köpa så är det hans. Två saknas i min samling men från 91 och frammåt har jag dom alla. Och när jag fyller 40 (om 3 år) önskar jag mig en egen livekonsert med självaste kungen. Min allra första Lp skiva var just en Eric Gadd, Do you belive in Gadd som kom ut 91. Följande skivor har jag på cd och dom två efter ovannämnda, On Dispaly och Floating kom ut 93 och 95 då jag jobbade i Sälen. Många härliga roliga minnen från dom. Bl a när självast Eric kom till Högfjällscenter där jag jobbade och hade en spelning. Wow, jag var alldeles lyrisk i flera dagar. Kollegorna i repan ordnade med autograf och jag var kär. Har blivit ett par konserter till sen dess och senast var på Grönan (mycke Grönan bliré) förra sommaren. Å så bra han är. Och så många minnen till hans underbara låtar.
Det var ganska många låtar att välja bland, men tillslut hittade jag en passande låt nu när sommaren ändå tillslut är här, fast man knappt kan tro det med det här vädret som bjuds.


2 kommentarer:

Mamma sa...

Vilken härlig lista. Gott och blandat.

CiCCi sa...

Mamma: Ja verkligen. Å nu vart det rätt låt som morfar framförde. Stora kramen